In het zonnetje: muscari latifolium ofwel blauwdruifje

On: Comment: 0 Hit: 465

Muscari latifolium is een tweekleurige druifhyacint, en één van de ruim 60 soorten blauwe druifjes. De naam muscari komt uit het Grieks (moschos, musk) en refereert aan de geur van de bloemen. Het soort komt uit Klein-Azie.

Door de donkerpaarse kleur met een lichtblauwe top is het een opvallende verschijning. De bloeihoogte is bijzonder voor blauwdruifjes, tot wel 30 cm, met slechts 1 of 2 grote brede bladeren, waardoor het ook als snijbloem kan worden gebruikt.

 

De bloei is bijzonder lang, vanaf eind maart tot begin mei, waarin ook hommels en bijen graag op de nectar afkomen. En voor jaren, want dit is het muscari-soort dat zich het beste leent voor verwildering. De bollen worden groter, in plaats van kleine bollen bij te maken.

Het soort combineert goed met lagere gele narcissen, witte tulpen of groenblijvers zoals de buxus.  

 

Net als onze andere voorjaarsbloeiers plant je de blauwdruifjes in de herfst, tussen eind september en begin december. Later kan ook, maar ieder geval voordat de vorst in de grond zit.

 

Zorg voor goed gedraineerde, iets zanderige grond, bloembollen houden niet van natte voeten (fritillaria is een uitzondering). In potten kan ook, als de pot diep genoeg is en het water kan weglopen. Vergeet dan niet om deze water te geven in het voorjaar.

 

De muscari houdt van zon of anders halfschaduw. In de grond plant je op ca 5 cm afstand en 7-8 cm diep. In potten kun je dichter tegen elkaar aanplanten.

Voor meer variatie: check onze mix van voorjaarsbloeiers!

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December