Meer informatie over de bollen graag

We horen vaak dat onze (in 2020 gemaakte) website supermooi is. En ook dat er wel wat meer informatie over de bloembollen op mag. Leuk, die interesse! Daar gaan we mee aan de slag. Tot die tijd alvast een voorproefje…
Dat bloembollen er vier jaar over doen voordat ze in de winkel liggen weet iedereen die de Keukenhof wel eens heeft bezocht. Dat sommige bollen geschikt zijn voor verwildering en anderen niet, zal ook niet verrassen. En dat voorjaarsbloeiende bloembollen in het najaar worden geplant, wordt door de volle schappen in tuincentra tijdig gepromoot. En wie wel eens met bloembollen in de weer is geweest weet dat ze wel houden van kalk, en niet van continu natte voeten.
Voor elk soort gelden regels over de ideale plantdiepte, de hoeveelheid zon, de favoriete grondsoort, en of bijen en hommels er gelukkiger van worden. Dat zullen we volgend jaar uitgebreider beschrijven. Waarbij we nu al moeten aangeven dat dit niet voor elke bol even nauw luistert, dus blijf vooral ontdekken.
Wat is nieuwswaardig als eerste voorproefje? De vraag die elke tuinier zich stelt: hoe heb ik jarenlang plezier van mijn bollen? Hoe komt het dat sommige bollen het 10 jaar doen, en anderen slechts een paar jaar, of steeds minder?
Bij alle soorten die we verkopen geven wij aan dat zij geschikt zijn voor verwildering, dus meerdere jaren zullen bloeien. Dat doen ze ook, maar ons klimaat werkt niet altijd mee…
De meeste voorjaarsbloeiende bloembollen komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Azie. Landen en bergstreken met koude natte winters en droge hete zomers. Daar is de bloembol volledig op toegerust: in de winter maken ze onder de grond wortels, in het voorjaar bloeien ze, in de (na)zomer gaan ze in ruste. De bol levert de voedselvoorraad voor de bloei, en een beschermende huid droogt hierna om de kern heen.
Dan ons klimaat… droge winters met mogelijk vorst, soms verrassend natte zomers. Dus nu je de achtergrond kent, hoe help je je bollen de jaren door?
Voor de winter: plant vooral diep genoeg, zo'n 3x de hoogte van de bol (bij zandgrond dieper dan kleigrond). Ze vinden de weg naar boven wel.
En voor de zomer: voor het beste resultaat kun je (ouderwets) de bollen rooien na het afsterven van de plant, de bollen schoonmaken, en bij kamertemperatuur droog en luchtig bewaren. In het najaar kunnen ze dan weer de grond in.
Vind je dit teveel werk of ga je niet voor perfectie:
‘Life finds its way’ (Jurassic Park) – en ‘geschikt voor verwilderen’ betekent bij ons ook echt ‘verwilderen’. Laat je verrassen!
Comments
No comment at this time!
Leave your comment